×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Apua yksinäisyyteen

Mitä yksinäisyys on?

Yksinäisyys on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Yksinäisyys on aina haitallista. Vaikka se aiheuttaa alakuloa sekä psyykkistä ja fyysistä pahoinvointia, se on selvästi eri asia kuin masennus ja sairaudet.

Yksinäisyys jaotellaan usein emotionaaliseen ja sosiaaliseen yksinäisyyteen. 

Sosiaalista yksinäisyyttä on kuvattu osuvasti kuiluna toivottujen ja olemassa olevien sosiaalisten suhteiden välillä. Sosiaalisessa yksinäisyydessä tärkeät ihmissuhteet ja verkostot puuttuvat tai ovat vähäisiä.

Emotionaalisessa yksinäisyydessä ihmissuhteiden määrää olennaisempaa on niiden laatu – se, että koemme yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunnetta olemassa olevissa sosiaalisissa suhteissamme. Tulemme ymmärretyiksi ja nähdyiksi toisille sellaisina kuin olemme. Tästä johtuen voimme myös kokea yksinäisyyttä ihmisten keskellä, ystävyys- ja perhesuhteissa.

 
Yhteenkuuluvuuden tarve

Yksinäisyyden tunne viestii yhteenkuuluvuuden tarpeesta. Sen voi nähdä myös hälytysmerkkinä siitä, että tärkeä ihmissuhde on uhattuna tai ettemme ole tulleet nähdyksi ja kuulluksi haluamallamme tavalla sosiaalisissa suhteissa. Yksinäisyyden tunne ei ole vähäpätöinen asia: se aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu. Yksinäisyys vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja terveyteen, vaikka se ei ole sairaus.

 
Itse valittu yksinolo

Itse valittu yksinolo on eri asia kuin yksinäisyys. Yksinolo on usein myönteistä ja hektisessä elämäntilanteessa jopa toivottua ja rentouttavaa. Yksinäisyys on myös eri asia kuin sosiaalinen eristyneisyys. Yksinäinen ihminen ei välttämättä ole sosiaalisesti eristynyt, eikä toisaalta sosiaalisesti eristynyt välttämättä kärsi yksinäisyydestä.

 
Yksinäisyys eri elämänvaiheissa

Suuriin elämänmuutoksiin, kriiseihin ja siirtymävaiheisiin voi liittyä kokemus yksinäisyydestä. Esimerkiksi muutto uuteen kaupunkiin, koulun vaihto, ero ja eläkkeelle jääminen ovat tilanteita, joissa ihminen saattaa jäädä yksin. Yksinäisyys voi myös johtua omassa elämässä koetuista menetyksistä, epäonnistumisista tai kaltoinkohtelusta.

Joskus yksinäisyyttä voi olla vaikea tunnistaa – etenkin, jos se on muodostunut keskeiseksi osaksi omaa kokemusmaailmaa ja kulkenut mukana läpi koko elämänkaaren.

 
Kaipaatko apua yksinäisyyteen?

HelsinkiMission yksinäisyystyön avulla voit käsitellä yksinäisyyttäsi ja löytää uusia näkökulmia. Työskentely on maksutonta. Ota meihin yhteyttä >

 
Hyödyllisiä linkkejä

Yksinäisyys (YouTube: In a Nutshell, 2019)

HelsinkiMission Maria Rakkolainen: ”Yksinäisyyteen saa parhaiten apua pohtimalla, mitä itse tilanteessa eniten tarvitsee” (Seura.fi, 2020)

Yksinäinen ihmisten ympäröimänäkin (Etä-äiti-blogi, 2018)

Nämä yllättävät merkit voivat kertoa siitä, että kärsit yksinäisyydestä (Anna.fi, 2016)

Maria Lähteenmäki - Yksinäisyys, yksinäisyyden torjunta ja HelsinkiMissio (Väkevä elämä -podcast, 2020)

Yksinäisyyttä voi vähentää helpolla tavalla: "Siihen me voidaan joka ikinen reagoida" (MTV Uutiset, 2020)

Eroon yksinäisyydestä (MTV Uutiset, 2019)

Yksinäisyys (Sori siitä -podcast, 2020)

”Ketään ei ole tuomittu yksinäisyyteen” – ihmissuhteita voi luoda pienin askelin (Kodin Kuvalehti, 2018)

”Minulla on paljon ihmisiä elämässä, mutta en ole kenellekään tärkeä. Kukaan ei kysy, mitä minulle kuuluu” – yksinäisyys voi raastaa syvältä (Ilta-Sanomat, 2019)

Nuori, nätti ja näkymätön – selviytyjän salattu yksinäisyys (SuomiAreena, 2018)