×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Nuorten yksinäisyys huippulukemissa – HelsinkiMission apu lisää nuorten tulevaisuudenuskoa ja itsemyötätuntoa

Loputtomalta tuntuva poikkeustila ja epävarmuus tulevaisuudesta heikentävät nuorten hyvinvointia. Kolmasosa nuorista kokee yksinäisyyttä, avuntarve jatkaa kasvuaan. Viime vuonna HelsinkiMission nuorten palvelut auttoivat yhä useampaa nuorta etäyhteyksin sekä verkossa.

– Korona-aika on osoittanut, että nuoria voidaan auttaa hyvin tuloksin myös etäyhteyksin ja verkon kautta. Viime vuonna etävastaanotto- ja palvelutoimintamme sujui edellisvuoden tuomalla kokemuksella, ja nuoret osasivat myös hakeutua apumme piiriin, sanoo HelsinkiMission hyvinvointijohtaja Hanna Kari.

”Minua kuunneltiin ja sain olla täysin oma itseni. Myös avun saannin nopeus oli merkityksellistä, sain apua paljon nopeammin kuin mitä ajattelin.”

  • Kriisityöntekijän antamaa keskusteluapua sai 1 500 nuorta. Hyvinvointi lisääntyi 66 prosentilla nuorista.
  • Tukihenkilötoiminta kasvoi edellisvuodesta 37 prosenttia. Tuettavista nuorista 75 prosenttia koki suhtautumisen tulevaisuuteen muuttuneen myönteisemmäksi.
  • Yksinäisyystyöskentelyyn hakeutuneiden nuorten määrä kasvoi 89 prosenttia edellisvuodesta.

– Nuoret ovat erittäin tyytyväisiä apuumme ja suosittelevat sitä toisilleen. Myös sähköinen ajanvaraus on saanut nuorilta paljon kiitosta, Kari täydentää.

Itsemyötätuntoon kannustavaa Minä riitän -opasta ladattu yli 4 000 kertaa

Jo ennen koronaa yleistyneet pärjäämispaineet kuormittavat edelleen nuorten elämää. Niitä helpottamaan julkaistiin HelsinkiMission asiantuntijoiden toimittama Minä riitän -opas. Maksutonta opasta on ladattu viime vuonna yli 4 000 kertaa verkkosivulta.

HelsinkiMission apu nuorille vuonna 2021

Yksilöllistä keskusteluapua

HelsinkiMissiossa nuoret saavat hyvinvointia edistävää keskusteluapua 1–5 kertaa. Palvelua voi saada anonyymisti ja apua ilman diagnoosia. Nuori voi varata kriisityöntekijälle ajan verkkosivulla olevasta kalenterista, mikä helpottaa pääsyä avun piiriin.

Keskusteluapuun tehokkuutta tuo HelsinkiMission palautetietoinen kohtaamiskulttuuri, jossa apu räätälöidään yksilöllisesti nuoren tarpeiden pohjalta. Nuorten hyvinvointi lisääntyi 66 prosentilla keskimäärin viiden käynnin aikana.

Yksinäisyyden työstäminen kiinnostaa

HelsinkiMission yksinäisyystyö ja siihen kuuluva työkirja auttavat ihmistä löytämään itse ratkaisuja yksinäisyydestä irtautumiseen. Tapaamisen yksinäisyystyön asiantuntijalle voi varata verkkosivulla olevasta kalenterista. Myös Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi -kirja on ladattavissa maksutta tai tilattavissa postitse yksinäisyystyön verkkosivuilta. Nuorten aikuisten osuus asiakkaista on kasvussa, viime vuonna asiakkaina oli 83 nuorta.

Vapaaehtoisten tukihenkilöiden tukea

Pidempiaikaista tukea tarjoavat koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt, jotka kulkevat nuoren rinnalla yleensä 1–2 vuotta. Pidempiaikaisen tuen hyödyt ovat selkeät: vapaaehtoistyöntekijän tuen avulla nuoren toimintakyky vahvistuu. Viime vuonna tukipareja oli 187.

Uudet apumuodot

HelsinkiMission keskusteluapu tavoittaa entistä laajemmin maahanmuuttajataustaisia nuoria. Vuoden alusta alkaen nuorten keskusteluapua on saanut suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi.

HelsinkiMission School to Belong -ohjelma auttaa tunnistamaan ja lievittämään nuorten yksinäisyyttä ja sen haitallisia vaikutuksia terveydelle ja hyvinvoinnille. Ohjelma tavoittaa jopa 15 000 lasta ja nuorta ja oppilaitokset sitoutuvat yksinäisyyttä vähentäviin toimiin ympäristöissään.

 

7.2.2022