Kuuntele ja luo turvaa rutiineilla – näin kohtaat kriisissä olevan nuoren
Yhdenkään lapsen tai nuoren ei tulisi jäädä yksin miettimään sodan tai muun ahdistavan asian herättämiä ajatuksia. Aikuinen voi tarjota läsnäoloa, kuuntelemista ja kysymyksiin vastaamista. Lapsen ja nuoren turvan ja toivon vahvistaminen on äärimmäisen tärkeää.
Kuinka kohdata kriisissä oleva nuori
1. Tunnista ja reagoi
Nuori voi oireilla kriisitilanteessa monin tavoin ja välillä ilmiasu voi pettää. Hän voi olla esimerkiksi ärtynyt, vihainen, provosoiva, vetäytyvä, lohduton, masentunut, ahdistunut, ylipärjäävän oloinen. Luota vaistoosi ja huolesi herätessä kysy nuorelta: ”Miten sulla menee? Voisinko olla sulle jotenkin avuksi?”
2. Kuuntele
Ole empaattisesti läsnä ja anna sopivasti tilaa nuoren kertomukselle. Kuulluksi tuleminen yleensä rauhoittaa nuorta. Rajaa hellästi tarpeen vaatiessa.
3. Viesti myötätuntoa
Normalisoi, on inhimillistä voida huonosti ja reagoida, kun jotain ikävää sattuu. Kaikki meistä voimme kohdata vaikeuksia. Tuo esiin nuoren vahvuuksia, jos tunnet hänet riittävän hyvin. Kuvaa itsestä huolehtimisen tärkeyttä erityisesti vaikeissa elämäntilanteissa.
4. Luo turvaa
Ole turvallinen aikuinen, joka kohtaa nuoren ja hänen tilanteensa sellaisenaan, mutta jatkaa toimintaa muuten pääasiassa samaan malliin. Kerro nuorelle arjen rutiinien yleensä lisäävän turvallisuuden tunnetta vaikeissa elämäntilanteissa (esimerkiksi koulu, kaverit, syöminen, riittävä uni ja lepo, harrastukset, palautuminen).
5. Ohjaa
Jos sinun resurssisi eivät riitä auttamaan nuorta, ohjaa ja motivoi häntä tarvitaessa lempeästi eteenpäin ammattiapuun. Korosta, että avun hakeminen on vahvuutta. Jokaiselle meistä voi tulla elämässä vastaan tilanteita, joissa tuntuu, että omat voimavarat eivät riitä. Apua on kuitenkin saatavilla, kenenkään nuoren ei tulisi jäädä huoltensa kanssa yksin!
Lisätietoa ja apua:
HelsinkiMission Nuorten kriisipiste