×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Tukihenkilö nuorelle

Kaipaatko tukihenkilöä tueksi elämääsi? Tukihenkilön kanssa voit viettää aikaa ja jutella sinulle tärkeistä asioista. Tukihenkilö on tavallinen turvallinen aikuinen, joka on sinua varten. Tukihenkilön kanssa voit jutella henkilökohtaisistakin asioista, sillä he ovat vaitiolovelvoitettuja.

Tukihenkilöt voivat seurana olemisen lisäksi tukea esimerkiksi

  • harrastuksen etsimisessä
  • itsenäisen liikkumisen harjoittelussa
  • itsenäistymiseen ja identiteettiin liittyvissä asioissa
  • opiskelu- ja työasioissa
  • seurustelu-, kaveri- ja perhesuhdeasioiden pohtimisessa
  • seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin littyvissä pohdinnoissa
  • kotoutumisessa ja suomen kielen harjoittelussa

 

Du kan även få en stödperson på svenska

Voinko minä hakea tukihenkilöä?

Voit hakea tukihenkilöä jos olet 12–29-vuotias ja asut pääkaupunkiseudulla. Etätukihenkilön voi saada, vaikka ei asuisi pääkaupunkiseudulla. Alaikäisen nuoren huoltajalta pyydetään suostumus tukihenkilön hakemiselle. Muuten tukisuhde toimii täysin tukihenkilön ja nuoren kesken, tukihenkilö ei kerro nuoren asioista huoltajalle.

Yleisiä syitä tukihenkilön hakemiselle ovat yksinäisyys, keskustelukumppanin tarve, itsenäistymisen haasteet tai haastavat perhesuhteet. Saadaksesi tukihenkilön sinulla ei tarvitse olla mitään diagnoosia tai ulkopuolisen arviota tuen tarpeestasi. Riittää, että itse koet hyötyväsi tukihenkilöstä.

Tukihenkilö valitaan toiveidesi mukaan

Valitsemme jokaiselle nuorelle heidän toiveidensa mukaisen tukihenkilön. Voit esittää toiveita esimerkiksi tukihenkilön harrastuksiin, sukupuoleen tai ikään liittyen. Tukihenkilö on kuitenkin aina sinua vähintään viisi vuotta vanhempi. Tukihenkilöt ovat saaneet koulutuksen tehtäväänsä.

Sopivaa tukihenkilöä voi joutua odottamaan muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Sopivan tukihenkilön löydettyään HelsinkiMission työntekijä järjestää aloitustapaamisen, jossa hän esittelee teidät toisillenne. Tapaamisessa keskustellaan myös tarpeistasi ja toiveistasi koskien tukisuhdetta. Tukisuhde kestää lähtökohtaisesti vuoden, ja tapaat tukihenkilöä noin kaksi kertaa kuussa.

Näin haet tukihenkilöä

Jos olet viime aikoina työskennellyt yhdessä ammattilaisen, esimerkiksi nuoriso-ohjaajan, koulukuraattorin, kouluterveydenhoitajan tai sosiaaliohjaajan, kanssa, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Hän pyytää meiltä hakemuksen täytettäväksi ja voitte täyttää sen yhdessä.

Voit myös varata alla olevan linkin kautta puhelinajan meille, mikäli sinulla ei ole omaa työntekijää. Varaa puhelinaika tukihenkilötyöntekijälle alla olevasta nettikalenterista. Työntekijämme soittaa sinulle. Valitse toimipisteeksi Nuorten tukihenkilötoiminta ja sinulle sopiva ajankohta sekä täytä yhteystietosi. Varaa aikasi pelkästään etunimellä. Onnistuneesta ajanvarauksesta saat vahvistusviestin. Jos kalenteri ei aukea, päivitä nettisivu ja kokeile uudelleen.

Varaa puhelinaika

Jos olet viime aikoina työskennellyt yhdessä ammattilaisen, esimerkiksi nuoriso-ohjaajan, koulukuraattorin, kouluterveydenhoitajan tai sosiaaliohjaajan kanssa, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Hän pyytää meiltä hakemuksen täytettäväksi sähköpostilla: nuortentukihenkilot@helsinkimissio.fi

 

Salla Karhu
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori: nuorten tukihenkilötoiminta
09 2312 0254, 045 855 0967

Anni Sepponen
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, nuorten tukihenkilötoiminta
09 2312 0257,