×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Usein kysyttyjä kysymyksiä musiikkikoulun toiminnasta

 

OPPILAAKSI HAKIESSA

Kuka voi hakea oppilaaksi?

Resonaari on erityisryhmille suunnattu musiikkikoulu. Oppilaaksemme voivat hakea kaikki joilla on erilaisia haasteita oppimisessa ja jotka eivät voi tai halua osallistua nk. normaalin musiikkikoulun opetukseen.

Onko pääsykokeita?

Meillä ei ole pääsykokeita eikä aikaisempaa musiikkitaustaa tarvitse olla. Myös edistyneet soittajat ovat tervetulleita, opettajamme pystyvät varmasti tarjoamaan myös teille uusia haasteita.

Tärkein kriteeri on se, että oppilas hyötyy musiikkikoulun toiminnasta ja hänellä on kyky ja valmiudet osallistua opetukseen.

En ole varma onko tämä minun juttuni, voinko kokeilla pari kertaa?

Joskus se on viisasta. Tapauskohtaisesti voimme sopia 3–5 opetuskerran kokeilujaksosta jonka päätteeksi opettaja voi antaa arvioida miten harrastusta kannattaa jatkaa.

Mikä ikäisille musiikkikoulu on tarkoitettu?

Nuorimmille  muusikonaluille suosittelemme muskaritoimintaa, jota pääkaupunkiseudulta löytyy hyvin myös erityislapsille. Jotta voit päästä resonaarilaiseksi, sinun tulisi olla vähintään 6-7 -vuotias ekaluokkalainen. Yläikärajaa ei ole, seniorit ovat siis myös tervetulleita musiikkiharrastuksen pariin Resonaariin.

Olen tulossa ensimmäiselle tunnille. Miten toimin Resonaarissa?

Astu rohkeasti sisään. Jätä takki ja kengät ala-aulan naulakkoon. Voit odottaa tuntisi alkua yläkerran olohuoneessa. Voit lukea vaikka lehtiä tai sarjiksia, tutustua muihin oppilaisiin tai tehdä läksyjä jos tulit suoraan koulusta.

Opettaja tulee hakemaan sinua tunnille. Kuuntele soittotunnilla opettajan ohjeita. Soittotunnilla voit esittää opettajalle toiveitasi ja kysyä ohjeita.

Oppitunnin jälkeen voit mennä pukemaan ulkovaatteet. Jos menet taksilla kotiin, odota että kuski hakee sinut sisältä. Jos kuljet itsenäisesti, voit lähteä kotiin.

Useimmat oppilaamme tottuvat Resonaarin rutiiniin nopeasti ja osaavat toimia siellä itsenäisesti jo muutaman kerran jälkeen. Jos sinulla on huolia, opettajasi ja Resonaarin muu henkilökunta auttaa kyllä.

Lähetin hakemuksen, voinko aloittaa soittotunnit heti?

Resonaariin on jonkin verran jonoa koko ajan joten valmistauduthan odottamaan hakulomakkeen täytettyäsi. Lukukausien alussa elo- ja tammikuussa pystymme tarjoamaan enemmän paikkoja uusille oppilaille. Muutoin tarjoamme paikkoja jonossa oleville sitä mukaa kun niitä opettajien lukujärjestyksissä vapautuu. Odottele siis rauhassa yhteydenottoa.

 

OPISKELU RESONAARISSA

Paras kaverini soittaa bändissä, voinko tulla samaan ryhmään?

Oppilaiden toiveita kuunnellaan ja joskus pystymme niitä toteuttamaankin. On kuitenkin ensin pohdittava onko ryhmässä tilaa, sopiiko uusi soittaja siihen ja onko se hyödyllistä soittajalle itselleen.

Voi olla, että opettajasi suosittelee sinulle ensin jotain muuta opetusmuotoa tai toista ryhmää. Joskus soittoa ja yhteistyötaitoja pitää ensin treenata vaikkapa pariopetuksessa jotta bändisoitto onnistuu.  Pidäthän siis avoimen mielen, Resonaarissa on hyvä tilaisuus tutustua uusiinkin kavereihin. 

Voiko opettaja tulla kotiini opettamaan?

Valitettavasti ei. Opetusta annetaan vain Resonaarin omissa toimitiloissa Helsingin Kulosaaressa. Opettajilla on työaikana monta oppilasta eikä aikaa matkustamiseen, siksi on järkevintä ja taloudellisinta järjestää opetusta vain yhdessä paikassa. 

Soitan bändissä rumpuja. Voisinko saada myös yksityistunteja jotta voisin treenata erityisesti soittotekniikkaa?

Tottakai. Juttele tästä bändiopettajasi kanssa, hän voi auttaa järjestelemään asiaa eteenpäin. Huomioithan kuitenkin, että useampi opetuskerta viikossa nostaa myös lukukausimaksua. Tutustu hinnastoon.

Minulla on asiaa opettajalleni, kuinka saan yhteyden häneen?

Opettajien ja muun henkilökunnan yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme. Jos opettajan nimi on unohtunut, voit tunnistaa opettajasi myös kuvasta.

 

OPPILAAN AVUSTAMISESTA

Tarvitsen henkilökohtaista avustajaa. Voiko opettaja olla avustajani Resonaarissa?

Valitettavasti ei, opettajan tehtävä on opettaa sinua. Tapauskohtaisesti voimme sopia pienistä avustustehtävistä opettajan kanssa. Hän voi auttaa esim. taksimatkan maksamisessa (oma taksikortti/raha valmiina) tai vastaavissa asioissa. Jos tarvitset apua esim. liikkumisessa tai muuta tukea koko ajan, ota henkilökohtainen avustaja mukaan Resonaariin. 

Soittotunnilla useimmat oppilaat pärjäävät hyvin opettajan kanssa, mutta tarvittaessa henkilökohtainen avustaja on tervetullut myös tunnille. Opettajan kanssa voi keskustella ja sopia käytännöistä.

Entä jos päädyn väärän taksin kyytiin?

Tämä on hyvin epätodennäköistä. Jos oppilas kulkee taksilla, kuskia on hyvä ohjeistaa saattamaan oppilas sisälle asti. Taksit pääsevät ajamaan Resonaarin pihalle joten tien varteenkaan ei tarvitse kyytiläistä jättää. Myös paluumatkalle taksikuski voi hakea oppilaan Resonaarista sisältä, nimellä kutsuen. Näin vältymme sekaannuksilta monen oppilaan kulkiessa taksilla.

Kuljen taksilla. Voiko opettaja soittaa minulle paluutaksin tunnin jälkeen?

Soittotuntisi aika on joka viikko sama, joten voit tilata taksit hyvissä ajoin ennakkoon. Opettaja kyllä auttaa tarvittaessa, mutta huomioithan, että se on tehtävä oman soittotuntisi aikana jolloin se lyhentää opetusaikaasi. Sinun jälkeesi opettajalla on todennäköisesti heti toisen oppilaan soittotunti eikä hän voi sen aikana hoitaa asioitasi.  

Minua jännittää. Onko oppilaskonsertissa pakko esiintyä?

Ei ole, kaikki esiintymiset ovat vapaaehtoisia. Musiikkikoulun omat oppilaskonsertit, esimerkiksi lukukauden päätteeksi järjestettävät soittajaiset, ovat hieno tilaisuus esitellä soittotunneilla oppimaasi ja nauttia muiden oppilaiden esityksistä. Opettajat rohkaisevat esiintymään, mutta saat teitysti itse päättää osallistutko konsertteihin. 

Haluan esiintymään. Pääsenkö lavalle tänä vuonna?

Todennäköisesti pääset. Resonaari järjestää vuosittain useita erilaisia oppilaskonsertteija ja esiintymismahdollisuuksia tarjoutuu varmasti kaikille oppilaille jossakin tapahtumassa.

 

POISSAOLOISTA

Olin juhlissa enkä päässyt oppitunnille. Saanko palautuksen lukukausimaksusta?

Musiikkikoululla ei ole velvollisuutta korvata tuntia jos oppilas on pois juhlien vuoksi. Myöskään lyhytaikainen sairastuminen kuten syysflunssa tai lomamatka eivät ole korvaustuntiin oikeuttava syy. Poissaoloista on joka tapauksessa kohteliasta ilmoittaa aina omalle opettajalle.

Opettaja sanoi olevansa koulutuksessa, onko tuntini peruttu?

Jos opettaja on pois, tuntisi pitää sijaisopettaja tai oman opettajan kanssa sovitaan korvaava opetuskerta. 

En päässyt tunnille koska taksini ei tullut / taksia ei oltu tilattu. Saanko hyvityksen lukukausimaksusta?

Resonaari ei ole velvollinen korvaamaan muista johtuvista syistä menetettyä soittotuntia. Mikäli tilattu taksi ei tullut, taksiyhtiö on velvollinen korvaamaan sinulle menettämäsi soittotunnin hinnan. Mikäli esim. asuntolasi ohjaaja ei muistanut tilata sinulle taksia, asuntola on velvollinen korvaamaan sinulle meneteltyn soittotunnin hinnan. Pyydä opettajaltasi todistus poissaolosta ja esitä se taksiyhtiölle tai asuntolalle korvauspyyntösi yhteydessä.

Menen työharjoitteluun toiselle paikkakunnalle. Menetänkö sillä välin paikkani bändissä?

Et menetä jos olet keskustellut asiasta opettajasi kanssa etukäteen ja haluat jatkaa harrastusta harjoittelun jäkeen. Voimme sopia, että jäät Resonaarista lyhyelle tauolle työharjoittelun ajaksi. Tauon ajalta ei tarvitse maksaa lukukausimaksua. Tauolle jäämisestä pitää kuitenkin sopia aina erikseen.

Minulla on terveyshuolia enkä voi tulla vähään aikaan soittotunneille. Menetänkö sillä välin paikkani Resonaarissa?

Et menetä. Sairastumisesta, kuten syysflunssasta johtuvat yksittäiset poissaolot ovat normaaleja. Näitä poissaoloja ei myöskään korvata oppilaalle.  Jos kyse on vakavammasta sairastumisesta tai vaikkapa leikkauksesta, keskustele tauon tarpeesta opettajasi kanssa. Voimme sopia, että jäät Resonaarista tauolle ja voit palata jatkamaan musiikkiopintojasi kun vointisi taas sen sallii. Tällaisen tauon ajalta ei tarvitse maksaa lukukausimaksua, mutta tauolle jäämisestä on sovittava aina erikseen.

 

SAAVUTETTAVUUDESTA

Voinko tulla Resonaariin pyörätuolilla?

Kyllä voit. Ilmoitathan siitä hakemuksessasi tai kun vastaanotat oppilaspaikan. Tuntisi järjestetään talon alakerran luokkahuoneissa. Ulko-ovella on kynnykselle asetettava sininen metalliramppi pyörätuolia varten ja alakerrassa on kaksi tilavaa luokkahuonetta.

Valitettavasti talomme ei kuitenkaan ole täysin esteetön. Toimitilamme ovat vanhassa, kaksikerroksisessa omakotitalossa. Toiseen kerrokseen ei pääse pyörätuolilla eikä talossamme ole esteetöntä WC:tä.

Jos et käytä pyörätuolia mutta liikkumisesi on rajoitettua, henkilökuntamme kyllä tarvittaessa.

 

MUUT ASIAT

Takkini vaihtui vahingossa Resonaarissa, mitä teen?

Hups, näitä sattuu joskus! Ota yhteyttä omaan opettajaasi, kerro takkisi ja vaihtotakin tuntomerkit. Jos kukaan ei ole kysellyt takkiaan, tehdään vähän salapoliisityötä ja selvitetään kuka on mahdollisesti oikea omistaja. Väärän takin voi palauttaa Resonaariin. Resonaariin jää joka talvi myös aikamoinen määrä lapasia ja pipoja, kannattaakin merkitä ulkovaatteeisiin oma nimi.

Meillä on hieno bändi, voisiko se tulla keikalle syntymäpäivilleni?

Tottakai, keikat ovat mahtavia!  Huomioithan kuitenkin, että jos bändin opettajat tulevat mukaan keikalle ja soittimet lainataan ja roudataan Resonaarista, veloitamme keikasta pienen palkkion josta maksetaan opettajien keikkapalkkio, matkakulut ja laitevuokrat. Tilauskeikat ovat hienoja tilaisuuksia muusikoille mutta ne ovat opettajille ylimääräistä työtä ja he käyttävät myös aikaa soittimen roudaukseen ja keikan suunnitteluun. Hinnasta voidaan neuvotella ja kannattaakin siis kysyä lisää opettajalta.

© Resonaari – HelsinkiMissio. Sivu on päivitetty 9.12.2019