×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Älä jää yksin ruuhkavuosina

Isämentori Karlos Kotkas puhuu Erkka Laakson kanssa muustakin kuin perhehuolista. - Meillä on usein hauskaa yhdessä.

Huonekaluverhoilijaksi kouluttautuneen Erkka Laakson isä kuoli neljä vuotta sitten tapaturmaisesti 51-vuotiaana. Se oli shokki. - En osannut käsitellä tapahtuneen nostamia tunteita. Ainoa ihminen, jonka kanssa olin asioitani, oli nyt poissa.

Meni vielä muutama vuosi ennen kuin paineet ja aviokriisi ajoivat hakemaan apua HelsinkiMissiosta. Isämentoriksi löytyi Karlos Kotkas.

- Isämentorille en ole vain numero tilastoissa. Karloksesta tuli minulle kaveri, jonka kanssa peilaan asioitani. Tiukan paikan tullen voin kysyä, onko tässä mitään järkeä, Laakso kuvaa.

Rakkaudesta Helsinkiin

Kehityspäällikkönä työskentelevä, kolmen lapsen isä Karlos Kotkas oli jo pidempään miettinyt vapaaehtoishommia. Tieto HelsinkiMission isämentoreista tuli vastaan sosiaalisessa mediassa.

- Järjestön arvopohja oli arvojeni mukainen. Olen kolmannen polven helsinkiläinen ja halusin myös rakkaudesta Helsinkiin lähteä työhön yksinäisyyttä vastaan.

- Alku jännitti. Keskinäinen yhteys syntyi kuitenkin luontevasti. Olemme saamanhenkisiä ja nuoren isän perhetausta tietenkin yhdistää, Kotkas summaa.

Kotkaksen ja Laakson vuoteen on kuulunut yhteisiä aterioita, lenkkeilyä, kirjasto- ja uimahallikäyntejä sekä taidenäyttely. Kesällä tehtiin kimpassa Laakson huoneiston pintaremonttia.

Mentori ei ole tuomari

- Kun jää yksin paikoilleen, asiat jumiutuvat päässä. Nyt voin ottaa isämentorin kanssa puheeksi lastenkasvatuksen asioita ja kysyä, miten sinä teit. Karloksen kanssa en pelkää tuomiota, Erkka Laakso kuvaa.

Kotkas kuvaa mentorointia vuoropuheluksi ja summaa ystävänsä kulunutta vuotta näin:
- Työn saaminen oli sinulle suuri asia. Pärjäät siinä hyvin ja arvostat tehtävääsi, mikä näkyy sinusta. Toinen tärkeä siirto oli muutto omaan asuntoon. Sen sijaan, että olisit jäänyt kotiin makaamaan, olet tutkinut asioita analyyttisesti, pähkäilet ja teet päätöksiä.

Erkka Laakso lisää, että mentorointi on muutakin kuin perhetilanteen puimista. Puhutaan yhteiskunnallista asioista, politiikasta ja työasioista.

Tervettä itsekkyyttä

- Tuntui, että minuus oli löytynyt. Olin oivaltanut, kuinka helposti hukkaan itseni ja uhriudun isän roolin ja erilaisten odotusten paineessa, Erkka Laakso kertoi mentoroinnin puolivuotiskeskustelussa.

- Nyt opettelen olemaan terveellä tavalla itsekäs ja uskon, että silloin voin olla myös parempi isä.  Toivon löytäväni omannäköisen vanhemmuuden.

Teksti Lea Taivalsaari
Kuva Jani Laukkanen