×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Tiden flyger när seniorer träffas

#Myötätuntouutisia

Tiden flyger när seniorer träffas

Bild: Jani Laukkanen

I servicehuset Cecilia i Nordsjö i Helsingfors träffas seniorer regelbundet för att prata om allt mellan himmel och jord — på svenska. Samtalsgruppen erbjuder deltagarna en chans att träffa andra och umgås på sitt eget modersmål.

Initiativet till HelsingforsMissions samtalsgrupp kom ursprungligen från de svenskspråkiga invånarna själva, de önskade sig en grupp uttryckligen på svenska. Marjukka Kunnari leder gruppen och tycker att det är väldigt givande.

– Jag tycker om att träffa olika slags människor. Jag är själv också pensionär men gruppdeltagarna är betydligt äldre. Det är intressant att höra dem berätta om till exempel krigstiden och hurudant livet var förr, säger Marjukka.

Som gruppledare är det Marjukkas uppgift att styra samtalet och ge utrymme åt alla, så att alla får sin röst hörd. En uppgift som inte alltid är så lätt eftersom seniorerna är mycket pratglada.

– Om vi är väldigt många kan bli lite knepigt, då hinner inte alla prata. En timme går snabbt när samtalet flyter bra. Ofta undrar någon av deltagarna hur tiden redan kan vara slut, berättar Marjukka.

 

Politik, livserfarenheter och kungligheter

Idén med samtalsgruppen är att ge seniorerna ett tillfälle att umgås tillsammans och prata på sitt eget modersmål. Träffarna har inget färdigt tema utan deltagarna diskuterar spontant om det som känns angeläget.

– Samtalen kan handla om allt mellan himmel och jord. Vi behandlar till exempel politik, aktuella händelser, idrott, katastrofer, svenska kungligheter och vad deltagarna själva har gjort. Jag brukar fråga hur seniorerna mår och ofta berättar de om sin barndom och sitt eget liv, förklarar Marjukka.

Bland deltagarna finns Anita Sandström, Ulla Kullberg, Birgit Jansson och Solveig Levomäki. En del av dem känner varandra sedan tidigare medan andra är nya bekantskaper. Damerna pratar om den senaste träffen.

– Första träffen efter sommaren pratade vi om sommaren och hur den hade gått. Det tyckte jag var trevligt, minns Ulla.

– Ja, en timme var för kort tid, tiden tog slut. Vi brukar prata om hur vi mår och vad som har hänt sen sist, fortsätter Birgit.

Under våren när riksdagsvalet närmar sig är politiksnack att vänta.

– Men bara sakliga diskussioner, ingen smutskastning, påminner Marjukka leende.

Alla är välkomna

För deltagarna innebär gruppen också sällskap. Damerna berättar att ju äldre man blir, desto färre väninnor finns kvar.

– Samtalsgruppen och träffarna är trevlig omväxling. Tidigare hade mina vänner och jag också syjuntor och annat men antalet vänner och bekanta har minskat. Nu har jag bara samtalsgruppen kvar, berättar Birgit.

– Det är trevligt att träffa andra och sitta ner en stund för att prata och utbyta tankar. Senast talade vi om våra tidigare jobb och hobbyer. Det händer också att vi hittar gemensamma bekanta, tillägger Ulla.

Svenskspråkiga seniorer är välkomna att delta i samtalsgruppen, att bo i servicehuset Cecilia är inget krav. Gruppen träffas varannan torsdag och gruppstorleken brukar variera mellan tre till sju personer.

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

 

Tilaamalla sähköisen uutiskirjeemme saat uusinta tietoa HelsinkiMission toiminnasta ja auttamistavoista. Voit milloin tahansa perua viestinnän.

Uutiskirjeen tilaajan tiedot tallennetaan HelsinkiMission asiakasrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille toimijoille.

Kiitos tilauksesta!

Saat uutiskirjeen jatkossa sähköpostiisi.