×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy

Pjäsen Lyckomanifestet ska hjälpa unga att sänka kraven

#Myötätuntouutisia

Pjäsen Lyckomanifestet ska hjälpa unga att sänka kraven

Bild: Taimine

Krisjouren och Teater Taimine inleder ett nytt samarbete för att hjälpa unga att sänka prestationskraven. Taimine uppträder i skolor med pjäsen Lyckomanifestet och Krisjouren ansvarar för efterarbetet.

Lyckomanifestet är det första samarbetet mellan Krisjouren och turnéteatern Taimine. Samarbetet har diskuterats redan länge och förverkligas nu i form av Lyckomanifestet, en pjäs som riktar sig till elever på högstadiet och andra stadiet. Taimines teaterchef CG Wentzel är nöjd.

– I samarbetet möts Krisjourens och Taimines kärnverksamhet och det känns givande och intressant. Tanken är att sammanföra vår know how. Det finns ett fint kunnande på båda hållen och ett genuint intresse för barn och unga, förklarar Wentzel.

Krisarbetare Oscar Lehtinen berättar att Krisjouren för unga vill nå ut till unga och unga vuxna.

– Vi vill skapa diskussion om och erbjuda verktyg för livets små och stora kriser i ett förebyggande syfte. Då är det viktigt att erbjuda något som vår målgrupp uppskattar och känner igen sig själva i, säger Lehtinen.

Unga ska få vara unga

Taimine vill inte bara underhålla utan också göra nytta, teatern är ett medel att åstadkomma saker. Lyckomanifestet handlar om prestationskrav på unga idag, om framgång, lycka och om hur man ”borde” uppnå allt genast. Målet med pjäsen är att få ungdomar att sänka kraven en aning.

– Takten i till exempel skolan har ökat otroligt, på min tid var det nog lättare. Vi vill få fram budskapet att unga ska tillåta sig att vara unga. Gå er skola, visst, men man behöver inte ännu veta allt eller veta vad man ska bli som stor, säger Wentzel.

Samarbetet innebär att Taimine står för pjäsen och förhandsmaterialet. Krisjouren ansvarar för publikmaterialet som är direkt länkat till pjäsens innehåll. Efter föreställningen tar Krisjouren över och tar hand om efterarbetet. På så sätt kommer man åt känslor och reaktioner direkt.

– Vi jobbar oftast klassvis i form av diskussioner och uppgifter. Vårt jobb är inte att ge ut en manual för hur man skall leva sitt liv. Istället vill vi skapa diskussion och inspirera till konstruktiva tankebanor, berättar Lehtinen.

Arbetet med Lyckomanifestet är i full gång och premiär blir det hösten 2019.

 

Står på de ungas sida

Barn och unga utgör en väldigt annorlunda publik än vuxna. Mer krävande, men också väldigt givande.

– Ibland känns ansvaret skrämmande men att göra teater för barn och unga är också belönande. Inget vinner känslan av att lyckas med unga, att märka att de gillar pjäsen, är med och skrattar, beskriver Wentzel.

För att nå en ung publik måste pjäsen enligt CG Wentzel handla om något som målgruppen kan ta till sig. Det är viktigt att ställa frågor och väcka intresse. De unga ska kunna känna igen sig.

– Vi vill ta upp aktuella teman, ta de ungas perspektiv i försvar och visa att vi står på de ungas sida. Det viktigaste är att barnen och ungdomarna känner att vi är där för deras skull. Man måste vara ansvarsfull och hålla sig till sanningen, att gotta sig eller överdriva funkar inte.

Fakta:

  • Lyckomanifestet är ett samarbete mellan Krisjouren för unga och Teater Taimine. Pjäsen har premiär i september 2019 och skolor kan beställa den från mars 2019.
  • Producent är CG Wentzel, regissör Oskar Silén och skådespelare Mikael Strömberg och Jonna Nyman.
  • Krisjouren för unga är en del av HelsingforsMissions verksamhet. Taimine är en turnéteater och når ca 50 000 barn och unga varje år.

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

Tilaa #Myötätuntouutisia-uutiskirje

 

Tilaamalla sähköisen uutiskirjeemme saat uusinta tietoa HelsinkiMission toiminnasta ja auttamistavoista. Voit milloin tahansa perua viestinnän.

Uutiskirjeen tilaajan tiedot tallennetaan HelsinkiMission asiakasrekisteriin. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille toimijoille.

Kiitos tilauksesta!

Saat uutiskirjeen jatkossa sähköpostiisi.